Hur lång tid tar det för att få LEI nummer? - Sverige LEI
Fr.o.m. den 3 januari 2018 är LEI-kod obligatorisk för alla juridiska personer som vill göra affärer med värdepapper.

Hur lång tid tar det för att få LEI nummer?

Sverige LEI - LEI ansökan

Hur lång tid tar det för att få LEI nummer?


Ibland kan det vara väldigt bråttom med att få LEI.kod till sitt företag. Oftast är det vid någon brådskande transaktion som man behöver göra och då får vet att bolaget måste ha LEI.kod för det. I sådana fall är det viktigt att få LEI så snabbt som möjligt.

Så hur snabbt kan jag få LEI?

Det kan variera från någon timme till en vecka beroende på vilken tjänsteleverantör man väljer. Om man använder en officiell LEI registreringsagent får man sin LEI snabbare. Som huvudmål vill SverigeLEI utfärda alla LEI inom 2 – 24 timmar efter att vi har tagit emot ansökan samt det signerade dokumentet. Ifall kunden meddelar att det är bråttom så gör vi en prioritering och i vissa fall blir LEI utfärdad inom några minuter.

Kan jag använda min LEI direkt efter att den har blivit utfärdad?

Tyvärr är svaret oftast nej. Även om LEI är aktiv direkt efter utfärdandet så kommer koden upp i det globala GLEIF databasen dagen efter utfärdandet.  Eftersom banker och mäklare kontrollerar ifall kunden har aktiv LEI direkt från GLEIF så brukar de inte godkänna transaktion ifall LEI inte är synlig i databasen ännu.

Sammanfattningsvis så tar det upp till 24 timmar för att få LEI via SverigeLEI. Vanligtvis kommer LEI koden upp i den globala GLEIF databasen en dag efter utfärdandet. I de flesta fall kan koden användas efter att den kommer upp i GLEIF databas.